ßßß Cookit - przepis na Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą

Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą

nazwa

Wykonanie

Delikatny, zażółcony dynią :)
Pomysł podpatrzyłam na Fabryka Kulinarnych Inspiracji, szukając koncepcji na wykorzystanie dyni-monstrum, jaka przezimowała u mnie w piwnicy po ostatniej jesieni.
Zachwycił mnie uroczy, żółciutki kolor pieczywka :) Choć chleb zdeczko się kruszył, to był bardzo delikatny w smaku i przyjemnie miękki. Wypiek na pewno wart powtórzenia w kolejnym sezonie dyniowym.
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):
30g świeżych drożdży
100ml mleka
425g mąki pszennej
75g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
65ml oleju
250g miąższu z dyni - startego na tarce o małych oczkach
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, odciśnięty z wody miąższ dyni i na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). .
Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na 30 min. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.
Do blaszki wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 30 min. w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Stan upieczenia sprawdzać testem "suchego patyczka".
Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/03/chleb-dyniowy-z-maka-kukurydziana.html