ßßß Cookit - przepis na Sałatka z makaronu mie i grzybów shiitake

Sałatka z makaronu mie i grzybów shiitake

nazwa

Wykonanie

Makaron mie i grzyby shiitake to produkty kuchni chińskiej. Składniki sosu też mają rodowód azjatycki. Niespodzianką są dodatki wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Myślę, że to właśnie zapewnia tej sałatce sukces... Inspiracja
Składniki:
200 g makaronu mie
1 łyżka + 2 łyżki oleju z prażonych ziaren sezamu
1 łyżka oleju do woka (np. arachidowy, kukurydziany...)
1 ząbek czosnku
8 suszonych grzybów shiitake
10 suszonych pomidorów z zalewy
70 g czarnych oliwek
2 łyżki dressingu ryżowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
posiekane listki mięty
Sposób przygotowania:
Grzyby shiitake wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Po upływie tego czasu osącz i pokrój w paski.
Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć pokrojone grzyby. Smaż, aż grzyby będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
Makaron mie zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź i dodaj łyżkę oleju z sezamu. Wymieszaj, by makaron sie nie kleił. Ostudź.
Pomidory osącz z zalewy i pokrój w paski. Oliwki pokrój w paseczki.
Wymieszaj makaron, grzyby, pomidory i oliwki. Dodaj przygotowany z 2 łyżek oleju z sezamu, sosu sojowego, dressingu ryżowego sos i posiekaną miętę. Wymieszaj.
Wstaw do lodówki do wychłodzenia.
Możesz posypać ziarnami czarnego sezamu.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/09/saatka-z-makaronu-mie-i-grzybow-shiitake.html