ßßß
Składniki:200 g makaronu mie1 łyżka + 2 łyżki oleju z prażonych ziaren sezamu1 łyżka oleju do woka (np. arachidowy, kukurydziany...)1 ząbek czosnku8 suszonych grzybów shiitake10 suszonych pomidorów z zalewy70 g czarnych oliwek2 łyżki dressingu ryżowego2 łyżki jasnego sosu sojowegoposiekane listki mięty
Sposób przygotowania:Grzyby shiitake wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Po upływie tego czasu osącz i pokrój w paski.Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć pokrojone grzyby. Smaż, aż grzyby będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.Makaron mie zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź i dodaj łyżkę oleju z sezamu. Wymieszaj, by makaron sie nie kleił. Ostudź.Pomidory osącz z zalewy i pokrój w paski. Oliwki pokrój w paseczki.Wymieszaj makaron, grzyby, pomidory i oliwki. Dodaj przygotowany z 2 łyżek oleju z sezamu, sosu sojowego, dressingu ryżowego sos i posiekaną miętę. Wymieszaj.Wstaw do lodówki do wychłodzenia.Możesz posypać ziarnami czarnego sezamu.