Wykonanie
Makaron mie i
grzyby shiitake to produkty kuchni chińskiej. Składniki sosu też mają rodowód azjatycki. Niespodzianką są dodatki wywodzące się z kuchni śródziemnomorskiej. Myślę, że to właśnie zapewnia tej
sałatce sukces... Inspiracja

Składniki:200 g
makaronu mie1 łyżka + 2 łyżki
oleju z prażonych ziaren
sezamu1 łyżka
oleju do woka (np. arachidowy, kukurydziany...)1 ząbek
czosnku8
suszonych grzybów shiitake10
suszonych pomidorów z zalewy70 g czarnych
oliwek2 łyżki dressingu
ryżowego2 łyżki jasnego
sosu sojowegoposiekane listki
mięty
Sposób przygotowania:
Grzyby shiitake wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Po upływie tego czasu osącz i pokrój w paski.Na patelni lub w woku rozgrzej
olej, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek i wrzuć pokrojone
grzyby. Smaż, aż
grzyby będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
Makaron mie zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź i dodaj łyżkę
oleju z
sezamu. Wymieszaj, by
makaron sie nie kleił. Ostudź.
Pomidory osącz z zalewy i pokrój w paski.
Oliwki pokrój w paseczki.Wymieszaj
makaron,
grzyby,
pomidory i
oliwki. Dodaj przygotowany z 2 łyżek
oleju z
sezamu,
sosu sojowego, dressingu
ryżowego sos i posiekaną
miętę. Wymieszaj.Wstaw do lodówki do wychłodzenia.Możesz posypać ziarnami czarnego
sezamu.