Wykonanie
Właśnie wróciłam z wywczasu u Mamy. To były ostatnie chwile mojego słodkiego lecz przydługiego lenistwa. Jak zawsze chwile te obfitowały w świeże powietrze i pyszne jedzenie. Jak to u Mamy spełniły się moje kulinarne zachcianki. Jedną z nich, którą właśnie zamierzam Wam przedstawić jest pyszna
sałatka, która doskonale zastąpi
pieczywo przy kolacji czy grillowaniu. A jeśli jeszcze przygotujemy ją odpowiednio to okaże się mega zdrowa. Sprawdźcie sami czy wam podpasują te smaki.
Składniki (na 2-3 osoby):
4
ziemniaki ugotowane na parze w mundurkach (bez
soli)4 średnie
ogórki kiszonegarść siekanego
kopru świeżegogarść siekanego
szczypioru3-4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezusól,
pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:
Ogórki i obrane ze skóry ugotowane
ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekany
koper i
szczypior. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy
majonez i
jogurt w proporcjach jakie nam pasują. Jeśli dbamy o linię - lepiej dodać
jogurt w większej ilości. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut by smaki się przegryzły.
Mmmm, długo za mną chodziła ta
sałatka. W domu zawsze było mi "szkoda robić tylko dla siebie". Mąż nie lubi to myślałam, że Syn po Tatusiu także. Nic bardziej mylnego. Syn wcinał aż mu się uszy trzęsły. Samo zdrowie:
ziemniaki gotowane na parze bez
soli, domowe
ogórki kiszone i
zielenina z ogródka. Pyszności. Można się najeść na kolację bez jedzenia
chleba. A i smak grillowanych
mięs pięknie uzupełni taka
sałatka. Pyszna!! Teraz już wiem, że warto mi ją robić samodzielnie w przyszłości.