Wykonanie
Pora na
kurczaka w kolejnej smacznej odsłonie. Choć kiedyś
pisałam, że
kurczak zawsze pozostanie tylko
kurczakiem to muszę przyznać, że jego
mięso ma jedną ogromną zaletę. Jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a przy tym doskonale komponuje się z bardzo różnorodnymi
przyprawami i dodatkami. No i tak z jednej zalety zrobiło się kilka. Nie
będę więc wspominać o jego wadach bo po cóż psuć ten pozytywny początek. A jak wiadomo dobry początek np. tygodnia - rzecz ważna ;)Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z
kurczakiem w roli głównej.

Składniki (na jeden obiad):

2 ćwiartki
kurczakasól,
pieprzkilka kropli ciemnego
sosu sojowegopapryka słodka mielona
chili mielone
majeranek1 spora
marchewPrzygotowanie:Umyte udka nacieramy
solą i
pieprzem. Skrapiamy odrobiną
sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy
mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy
chili. Na koniec mocno zsypujemy
papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią do folii do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni przez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki.

Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z
ryżem i surówką z
kapusty pekińskiej w lekkim dressingu.
