ßßß Cookit - przepis na Kolejna odsłona obiadowa drobiu pospolitego, czyli paprykowe kurczę pieczone

Kolejna odsłona obiadowa drobiu pospolitego, czyli paprykowe kurczę pieczone

nazwa

Wykonanie

Pora na kurczaka w kolejnej smacznej odsłonie. Choć kiedyś pisałam, że kurczak zawsze pozostanie tylko kurczakiem to muszę przyznać, że jego mięso ma jedną ogromną zaletę. Jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a przy tym doskonale komponuje się z bardzo różnorodnymi przyprawami i dodatkami. No i tak z jednej zalety zrobiło się kilka. Nie będę więc wspominać o jego wadach bo po cóż psuć ten pozytywny początek. A jak wiadomo dobry początek np. tygodnia - rzecz ważna ;)
Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej.
Składniki (na jeden obiad):
2 ćwiartki kurczaka
sól, pieprz
kilka kropli ciemnego sosu sojowego
papryka słodka mielona
chili mielone
majeranek
1 spora marchew
Przygotowanie:
Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy chili. Na koniec mocno zsypujemy papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią do folii do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni przez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej w lekkim dressingu.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/10/kolejna-odsona-obiadowa-drobiu.html