Wykonanie

Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą
krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z
herbatników i
orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i
sera, który najlepiej aby był gęsty i dobrej jakości.

Składnikimasa serowa:1 kg
sera twarogowego (użyłam
twarogu Hanusi z Mlekowity)1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy5
jajek60 g miękkiego
masła3 łyżki
mleka2 łyżki
cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)1
budyń waniliowy lub
śmietankowyspód pod
sera:220 g
herbatników100 g
orzechów włoskich100 g
masła1/4 szklanki
cukru pudrupolewa:40 g
masła2 -3 łyżki masy krówkowejdodatkowo:
płatki migdałów do dekoracjiforemka około 28 cmPrzygotowanie:Spód pod
ser:
Masło roztopić.
Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
Orzechy drobno pokroić.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.polewa:Miękkie
masło dokładnie rozetrzeć z masą
krówkową.masa serowa:(produkty powinny
mieć temperaturę pokojową)Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.Masę
serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z
herbatników.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml
wody.Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły smarować polewą (będzie się lekko topić).Wierzch posypać
płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.