ßßß
Składnikimasa serowa:1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity)1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy5 jajek60 g miękkiego masła3 łyżki mleka2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)1 budyń waniliowy lub śmietankowyspód pod sera:220 g herbatników100 g orzechów włoskich100 g masła1/4 szklanki cukru pudrupolewa:40 g masła2 -3 łyżki masy krówkowejdodatkowo:płatki migdałów do dekoracjiforemka około 28 cmPrzygotowanie:Spód pod ser:Masło roztopić.Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.Orzechy drobno pokroić.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.polewa:Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.masa serowa:(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły smarować polewą (będzie się lekko topić).Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.