ßßß Cookit - przepis na Sernik z masą krówkową (kajmak)

Sernik z masą krówkową (kajmak)

nazwa

Wykonanie

Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i sera, który najlepiej aby był gęsty i dobrej jakości.
Składniki
masa serowa:
1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity)
1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy
5 jajek
60 g miękkiego masła
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
spód pod sera:
220 g herbatników
100 g orzechów włoskich
100 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
polewa:
40 g masła
2 -3 łyżki masy krówkowej
dodatkowo:
płatki migdałów do dekoracji
foremka około 28 cm
Przygotowanie:
Spód pod ser:
Masło roztopić.
Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
Orzechy drobno pokroić.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.
polewa:
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.
masa serowa:
(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły smarować polewą (będzie się lekko topić).
Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/sernik-z-masa-krowkowa-kajmak.html