Wykonanie
4
jajka100 g
sera żółtego np. Ementaler
pieprzsólolej do smażeniaPasta z
pomidorów:3 - 4
pomidory1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki mielonego
kminku1/2 łyżeczki
cukrupieprzsól1 łyżka
oliwy z oliwek lub
olejuGrzanki:2 -3 kromki
pieczywa tostowegoPrzygotowanie:Przygotowanie pasty z
pomidorów:
Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z
sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć
pomidory, dodać
olej i
przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać
pieprz i
sól do smaku.Przygotowanie grzanek:Z kromek
chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący.Przygotowanie omletu:
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Jajka z odrobiną
soli i
pieprzu lekko zmiksować, dodać
ser i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju, wlać
jajka z
serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż
ser żółty topi się. Omlet podawać z grzanką i pastą
pomidorową.