Wykonanie
Kolorowe i jakże zdrowe kaszotto z
buraczkami,
marchewką i
natką pietruszki to przekąska idealna. Można je zapakować do lunch box'ów i zabrać do pracy. Dodając ulubiony,
sałatkowy ser wzbogacasz swój posiłek o
białko.Porcja dla 3 osóbCzas przygotowania: 40 minSkładniki:1/3 woreczka
kaszy pęczak,5
buraczków ( małych, jednakowej wielkości),5 małych
marchewek,3 gałązki
natki pietruszki,garść pestek dyni lub
ziaren słonecznika,4
pomidorki koktajlowe,łyżka
oleju lnianego,
pieprz i
sól,plasterek
twarogu półtłustego lub
fetyPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, z dodatkiem łyżki
oleju i szczypty
soli.
Buraczki dokładnie szorujemy, nie obieramy ze skórki, gotujemy z umytą, nieobraną
marchewką ok. 15-20 min do miękkości. Ugotowane warzywa obieramy i kroimy według uznania.Gotową
kaszę odlewamy z
wody i przelewamy zimną
wodą, aby była sypka, przesypujemy do miski. Dodajemy pokrojone
buraczki i
marchewkę, połówki
pomidorków koktajlowych i posiekaną
natkę pietruszki.
Ser kruszymy palcami do miski ze składnikami. Kaszotto polewamy
olejem i przyprawiamy
pieprzem i
solą. Dokładnie mieszamy. Można posypać
pestkami dyni lub
słonecznika .