Wykonanie
Buraczki,
marchew i
cukinia to te warzywa odpowiednio przygotowane podbiły moje
serce. Gotowanie na parze to zabieg, dzięki któremu warzywa utrzymają w pełni swój smak, barwę i wartości odżywcze.
Młode, słodkie
marchewki i
cukinię ugotowałam na parze, natomiast
buraczki zawinęłam w folię aluminiową i razem z
mięsem upiekłam. Takie warzywa świetnie sprawdzą się w roli dodatku do obiadu jeśli je ładnie podamy . Ja moje dodatkowo polałam
olejem lnianym i posypałam posiekaną
natką pietruszki, oraz doprawiłam mielonym
pieprzem i
solą.Składniki:2 małe
cukinie,5 małych
buraczków,4
marchewki,3 gałązki
natki pietruszki,
pieprz i
sól,
olej lnianyPrzygotowanie:
Buraczki najlepiej jednakowej wielkości należy dokładnie umyć i wyszorować, zawinąć każdy z osobna w kawałek folii aluminiowej, upiec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok 40 min.
Marchew i
cukinię należy dokładnie umyć. Do garnka z otworami przeznaczonego do gotowania na parze dodać
marchew i pokrojoną w grubsze paski
cukinię. Warzywa gotować na parze do miękkości ok. 10 min.Upieczone
buraczki odwinąć z folii, obrać i pokroić w dowolne kawałki,
marchew pokroić w plasterki. Na półmisku ułożyć liście
botwinki . Na liściach układać pokrojone warzywa, polać
olejem lnianym, posypać
natką pietruszki, przyprawić
pieprzem i
solą .