ßßß Cookit - przepis na Półmisek warzyw do obiadu

Półmisek warzyw do obiadu

nazwa

Wykonanie

Buraczki, marchew i cukinia to te warzywa odpowiednio przygotowane podbiły moje serce. Gotowanie na parze to zabieg, dzięki któremu warzywa utrzymają w pełni swój smak, barwę i wartości odżywcze. Młode, słodkie marchewki i cukinię ugotowałam na parze, natomiast buraczki zawinęłam w folię aluminiową i razem z mięsem upiekłam. Takie warzywa świetnie sprawdzą się w roli dodatku do obiadu jeśli je ładnie podamy . Ja moje dodatkowo polałam olejem lnianym i posypałam posiekaną natką pietruszki, oraz doprawiłam mielonym pieprzem i solą.
Składniki:
2 małe cukinie,
5 małych buraczków,
4 marchewki,
3 gałązki natki pietruszki,
pieprz i sól,
olej lniany
Przygotowanie:
Buraczki najlepiej jednakowej wielkości należy dokładnie umyć i wyszorować, zawinąć każdy z osobna w kawałek folii aluminiowej, upiec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec ok 40 min.
Marchew i cukinię należy dokładnie umyć. Do garnka z otworami przeznaczonego do gotowania na parze dodać marchew i pokrojoną w grubsze paski cukinię. Warzywa gotować na parze do miękkości ok. 10 min.
Upieczone buraczki odwinąć z folii, obrać i pokroić w dowolne kawałki, marchew pokroić w plasterki. Na półmisku ułożyć liście botwinki . Na liściach układać pokrojone warzywa, polać olejem lnianym, posypać natką pietruszki, przyprawić pieprzem i solą .
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/07/pomisek-warzyw-do-obiadu.html