ßßß Cookit - przepis na Batoniki owsiane z suszonymi morelami i żurawiną

Batoniki owsiane z suszonymi morelami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas aby zebrać się w sobie, przygotować i upiec batoniki owsiane. To idealna alternatywa zamiast nudnych kanapek na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Owsiane batoniki można nafaszerować dowolnymi dodatkami. Ja wykorzystałam czekoladę mleczną, suszone morele i żurawinę. Nie muszę mówić jak zdrowe są płatki owsiane, a w połączeniu z ulubionymi owocami, czy pestkami, np. dyni lub słonecznika będą bardzo smaczne. Ciasto na te batoniki jest na tyle fajne, że można z nich formować także ciasteczka. Jest to kolejny przepis Agnieszki Maciąg ( ostatnio testuję przepisy z jej książki " Smak miłości").
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki płatków owsianych,
2 łyżki otrębów pszennych,
kostka masła,
2 jajka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka skórki otartej z cytryny,
1/4 szklanki suszonych moreli ( pokrojone w kostkę),
1/4 szklanki żurawiny,
1/4 posiekanych orzechów ( włoskie, laskowe)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej zmiksować masło na gładką masę, dodać jaja, sok z cytryny i skórkę, dokładnie zmiksować. Do mokrych składników przesypać mąkę, płatki owsiane, otręby, wymieszać ręką. Na końcu dodać suszone morele, żurawinę i orzechy, dokładnie wymieszać ręką. Jeśli macie ochotę na batoniki wtedy formujcie ciasto na kształt batoników, natomiast jeśli wolicie niewielkie ciasteczka owsiane wyłóżcie łyżką stołową i uformuj w kulę, a następnie lekko spłaszcz widelcem. Piecz ok. 25 min na złotobrązowy kolor.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/02/batoniki-owsiane-z-suszonymi-morelami-i.html