Wykonanie
Nadszedł czas aby zebrać się w sobie, przygotować i upiec batoniki owsiane. To idealna alternatywa zamiast nudnych kanapek na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Owsiane batoniki można nafaszerować dowolnymi dodatkami. Ja wykorzystałam
czekoladę mleczną,
suszone morele i
żurawinę. Nie muszę mówić jak zdrowe są
płatki owsiane, a w połączeniu z ulubionymi
owocami, czy pestkami, np. dyni lub
słonecznika będą bardzo smaczne. Ciasto na te batoniki jest na tyle fajne, że można z nich formować także
ciasteczka. Jest to kolejny przepis Agnieszki Maciąg ( ostatnio testuję przepisy z jej książki " Smak miłości").Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej,1,5 szklanki
płatków owsianych,2 łyżki
otrębów pszennych,kostka
masła,2
jajka,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
cynamonu,łyżka
soku z cytryny,łyżeczka skórki otartej z
cytryny,1/4 szklanki
suszonych moreli ( pokrojone w kostkę),1/4 szklanki
żurawiny,1/4 posiekanych
orzechów ( włoskie, laskowe)Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia i
cynamon. W drugiej zmiksować
masło na gładką masę, dodać
jaja,
sok z cytryny i skórkę, dokładnie zmiksować. Do mokrych składników przesypać
mąkę,
płatki owsiane,
otręby, wymieszać ręką. Na końcu dodać
suszone morele,
żurawinę i
orzechy, dokładnie wymieszać ręką. Jeśli macie ochotę na batoniki wtedy formujcie ciasto na kształt batoników, natomiast jeśli wolicie niewielkie
ciasteczka owsiane wyłóżcie łyżką stołową i uformuj w kulę, a następnie lekko spłaszcz widelcem. Piecz ok. 25 min na złotobrązowy kolor.