Wykonanie
Odkąd spróbowałam owsianki mojej siostry po raz pierwszy od razu wiedziałam, że będzie to moje ulubione śniadanko. Dlatego szukałam pomysłu na owsiankę w różnych wersjach, aż natknęłam się na ten przepis . Pieczona owsianka brzmi świetnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dodatek mrożonych
porzeczek dodał kwaśnego smaku, natomiast świeży
imbir i
cynamon orientalnego zapachu i smaku. Jeśli lubicie eksperymentować z tradycyjnymi przepisami ta wersja owsianki przypadnie Wam do gustu. Mając jeszcze trochę czasu gotową owsiankę można zjeść w łóżku przy ulubionej gazecie kulinarnej szukając inspiracji na następne danie.Porcja dla 1 osoby, czas przygotowania : 40 minSkładniki:4 łyżki
płatków owsianych (nie błyskawicznych),szczypta
soli,1/2 łyżeczki
cynamonu,1 łyżka
miodu,1 łyżka
rodzynek,
żurawiny,1/4 szklanki
mleka,1/2 łyżeczki utartego, świeżego
imbiru,1 małe
jajko,ćwiartka
jabłka,
mrożone owoce ( ja użyłam
czerwoną porzeczkę)Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę do pieczenia wysmarować
masłem (brzegi i spód). Na spód ułożyć pokrojone w cienkie pół plasterki
jabłko, posypać
rodzynkami. W misce wybić
jajko, rozbełtać z
mlekiem i
miodem, dodać starty
imbir. W oddzielnej misce wymieszać
płatki owsiane z
przyprawami. Suche i mokre składniki wymieszać razem. Połowę masy przełożyć do formy z
jabłkami, wyrównać. Na masę owsianą dodać
mrożone owoce, a następnie resztę masy. Na wierzch także ułożyć
mrożone owoce. Całość zapiekać 30 min w temp. 190 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 5 min, aby owsianka stężała. Smacznego;)
