Wykonanie
Owsianka to, czy jajecznica? Może po prostu - owsiana jajecznica! Oczywiście w jesiennych smakach. Mocno cynamonowa, słodka od
miodu, lekko kwaśna od
jabłek. Eksperyment. Brakowało mi ich ostatnio w kuchni, szczególnie o poranku. Więc nadrabiam. Gdy wszyscy jeszcze śpią, gdy w kuchni pachnie
kawą, a przez okno wpada chłodne, wrześniowe powietrze. I dobrze jest. Spokojnie jakoś. We mnie i poza mną.



Przepis (jedna porcja):50-60g
płatków owsianych2 (średnie)
jajka1/2 łyżeczki
cynamonu1
jabłko1 łyżka
miodu50ml
mlekaJabłko umyć, wydrążyć gniazdo, pokroić w drobne półplasterki. Do miseczki wbić
jajka, wsypać
płatki owsiane, połowę
jabłek i
cynamon, wymieszać. Na patelnii rozgrzać połowę
mleka. Na rozgrzane
mleko wlać owsiano-jajeczną masę. Podsmażać, aż
jajko sie zetnie, cały czas mieszając. Gotową "jajecznicę" przełożyć na talerz, obok wyłożyć pozostałą część
jabłek. Całość polać
miodem. Podawać.