Wykonanie
Do świąt zostało niewiele dni a tu trzeba upiec pierniczki. Na szczęście znalazłam przepis na puszyste i miękkie pierniczki ( Kwestia Smaku), które nie potrzebują długo mięknąć. Są pyszne, a oblane
czekoladą i ładnie udekorowane idealnie nadają się na świąteczny stół.Składniki:250 g
mąki,1 łyżka
kakao,1 łyżka
przyprawy korzennej , 1/2 łyżeczki
cynamonu,1 płaska łyżeczka
sody,4 łyżki
cukru,100 g
sztucznego miodu,80 g
masła,2 łyżki
śmietany,2
żółtkaPrzygotowanie:Na stolnicę przesiać
mąkę,
kakao,
przyprawę korzenną,
cynamon i
sodę. Wymieszać ręką. W rondelku rozpuścić
masło z
miodem i
cukrem, ostudzić. Do suchych składników wlewać rozpuszczone
masło z
miodem, dodać pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy zaś dwie pozostałe położyć na talerz i wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na warstwę ok. 7-8 mm i wykrawać dowolne kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać wycięte kształty, pierniczki piec 8 min. Tak samo postępować z pozostałym
ciastem. Gotowe, ostygnięte pierniczki dekorować lukrem lub
polewą czekoladową i dowolnymi posypkami według własnej inwencji twórczej ;)Ozdoby na stroik pochodzą z firmy Złota Wena : http://allegro.pl/azurowe-ozdoby-choinkowe-swiateczne-z-filcu-i4864201803.html

