Wykonanie
Babeczki z kremem
mascarpone są idealnym pomysłem na deser serwowany rodzinie w czasie imienin. Ich przygotowanie wymaga więcej czasu, lecz warto poświęcić go aby uzyskać taki efekt.Ilość: 40 sztukSkładniki:pół kostki
margaryny,1/2 kostki
smalcu,60 dag
mąki pszennej,2 łyżki gęstej
śmietany,2 łyżki
cukru kryształu,2
żółtka,pół łyżeczki
sody oczyszczonej,2 łyżki
octuopakowanie
serka mascarpone( 250 g),
śmietana kremówka 30% (250 ml)
galaretka pomarańczowa,2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
margarynę,
smalec,
żółtka i pozostałe składniki. Kroić nożem do rozdrobnienia składników, a następnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie wylepiać
ciastem foremki na babeczki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec przez 10 min do zarumienienia ciasta.Przygotowanie kremu:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić.
Śmietankę kremówkę schłodzić, ubić na gładką masę, dodać
cukier puder oraz
serek mascarpone. Całość ubić. Przygotowaną
galaretkę( lekko stężoną) dodać do
śmietanki i
serka mascarpone ubijać. Gotową masą wypełniać upieczone babeczki. Dekorować według uznania.