Wykonanie
Dla studentów przy przygotowaniu posiłków najważniejsze są trzy rzeczy: ma być pyszne, ma być proste, ma być tanie! Koniec kropka. Albo nie jednak jest czwarta rzecz: musi być
szpinak! Wielu z nas go uwielbia ( w tym ja ). Mimo, że panuje stereotyp, że
szpinak jest niesmaczny to coraz więcej osób się do niego przekonuję. Dzisiaj danie dla studentów, który łączy ulubione składniki każdego z nas. Idealne połączenie
kurczaka,
pieczarek i
szpinaku znajdziecie właśnie w tym daniu. Zapraszam do gotowania!

składniki:2 porcje1 duża
pierś z kurczakamarynata do
kurczaka: słodka i
ostra papryka,
zioła prowansalskie,
sól, pół łyżki
olejupół opakowania
szpinaku (250 g)300 g
pieczarekszklanka
śmietany 12 % (lub 18%)2 ząbki
czosnkupół
cebuliolejCzosnek i
cebulę drobno kroimy i przysmażamy na 2 łyżkach
oleju.
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i
oleju. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
kurczaka i przysmażamy.
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do przysmażonego
kurczaka. Dusimy do momentu, aż cała
woda z
pieczarek wyparuje. Następnie dodajemy
szpinak. Gdy
szpinak zmięknie dodajemy
śmietankę i dusimy około 5-8 minut. I gotowe danie!







