ßßß
składnikiopakowanie szpinaku (450 g)opakowanie sera ricotta (250 g)2-3 ząbki czosnku1 cebulagarść świeżej bazyliisól, pieprzopakowanie ciasta francuskiegomasło2 jajkapół szklanki śmietany 30 %2 garści startego sera (żółtego lub koziego)Spory kawałek masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy czosnek i cebulę i smażymy, aż cebula będzie szklista. Następnie wrzucamy umyte liście szpinaku i czekamy, aż zmiękną. Dorzucamy ricottę i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do ostygnięcia. Jajka rozkłócamy razem ze śmietaną i wlewamy do wystudzonego farszu. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Spód nakłuwamy widelcem i przelewamy farsz. Dekorujemy liśćmi bazylii i posypujemy startym serem (może być żółty lub kozi). Tartę pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Ja używałam formy ceramicznej, ale świetna będzie też tortownica, czy tradycyjna forma do tarty. Należy jednak pamiętać, niezależnie od rodzaju formy, aby piec nasza tartę na dole piekarnika. Dzięki temu nasza tarta będzie miała idealnie dopieczony spód. Po wyjęciu z piekarnika niech poleży około 5-10 minut i może zajadać! Smacznego!









