ßßß
składniki:0,5 kg śliwek250 g twarożku140 g mąki typ 4501 łyżka cukru pudru(ja dałam cukier puder waniliowy własnej roboty, ale zwykły też się nada)1 jajkoszczypta soliśmietanacukier trzcinowyW misce mieszamy mąkę, twaróg, sól, cukier puder i jajko. Składniki zagniatamy, aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Najłatwiej będzie to robić na stolnicy. Następnie formujemy rulon o średnicy 6 cm i wycinamy z niego jednakowej wielkości kawałki. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i posypujemy odrobiną cukru, a następnie rozdzielone połówki łączymy ze sobą. Bierzemy ciasto i układamy na każdym kawałku po śliwce i dokładnie sklejamy ciasto. Tak przygotowane knedle gotujemy 8-10 minut. Podajemy z polane śmietaną i cukrem. Pyszności!







