Do tej pory wydawało mi się, że dobre burgery muszą być koniecznie z mięsa i to z wołowiny. Do momentu jak ugotowałam za dużo buraków do koktajlu z kaszy jaglanej i buraków. Zaczełam szukać, myśleć jak wykorzystać nadwyżkę buraków i żeby nie była to sałatka:) Wybór padł na buraczane burgery. Burgery te znakomicie zastępują tradycyjne mięsne burgery. Dla podkręcenia smaku koniecznie podajcie je z kiełkamirzodkiewki.4 małe buraki1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika1 mała czerwona cebulka drobno posiekana2 ząbki czosnku1/4 szklanki bułki tartejsól, pieprz1-2 łyżki mąki w zależnosci od konsystencjiBuraki ścieramy na tarce lub miksujemy np. w Thermomix. Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki w zależności od konsystencji możemy dodać więcej mąki lub bułki tartej i formujemy burgery.Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, układamy na blaszcze burgery i pieczemy ok. 30 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony.Pod koniec pieczenia można włożyć przekrojne bułki na pół aby też się podpiekły.Burgera podajemy w bułce z dodatkiem ulubionego sosu, papryki żółtej i obowiązkowo kiełkamirzodkiewki.