ßßß Cookit - przepis na Burgery z buraka i kaszy jaglanej

Burgery z buraka i kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Do tej pory wydawało mi się, że dobre burgery muszą być koniecznie z mięsa i to z wołowiny. Do momentu jak ugotowałam za dużo buraków do koktajlu z kaszy jaglanej i buraków. Zaczełam szukać, myśleć jak wykorzystać nadwyżkę buraków i żeby nie była to sałatka:) Wybór padł na buraczane burgery. Burgery te znakomicie zastępują tradycyjne mięsne burgery. Dla podkręcenia smaku koniecznie podajcie je z kiełkami rzodkiewki.
4 małe buraki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika
1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
1-2 łyżki mąki w zależnosci od konsystencji
Buraki ścieramy na tarce lub miksujemy np. w Thermomix. Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki w zależności od konsystencji możemy dodać więcej mąki lub bułki tartej i formujemy burgery.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, układamy na blaszcze burgery i pieczemy ok. 30 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony.
Pod koniec pieczenia można włożyć przekrojne bułki na pół aby też się podpiekły.
Burgera podajemy w bułce z dodatkiem ulubionego sosu, papryki żółtej i obowiązkowo kiełkami rzodkiewki.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/burgery-z-buraka-i-kaszy-jaglanej