ßßß
Składniki:MASA SEROWA80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy)250g twarogu naturalnego z wiaderka250g jogurtu naturalnego3 łyżki domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)10 łyżek (50g) cappuccino w proszku o smaku waniliowym3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny40ml zimnej wody
PONCZ1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki cukruŚMIETANKOWA "PIANKA"100ml śmietanki 30%1 łyżka domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)1/2 łyżeczki (2g) żelatyny1 łyżka zimnej wodykakao do posypania wierzchu
Wykonanie:- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- przygotować poncz: z gorącej przegotowanej wody, kawy i cukru przyrządzić napar kawowy, ostudzić- biszkopty maczać pojedynczo, zanurzając na chwilę w naparze kawowym, ułożyć koło siebie, tworząc jedną warstwę na dnie tortownicy- twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem oraz proszkiem cappuccino tak, aby uzyskać jednolitą masę o kawowej barwie
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące)- żelatynę trochę ostudzić, dodać do niej 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całą mieszankę dodać do reszty masy, wymieszać- większą część masy wyłożyć na nasączone biszkopty, na wierzchu ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, przykryć resztą masy, wyrównać- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować)- rozpuszczoną żelatynę ostudzić, do ciągle płynnej dodać nieco ubitej śmietany, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty śmietany, wymieszać- śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na napoju cappuccino- całość ponownie schłodzić do zastygnięcia śmietanki- przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć kakao