ßßß
Składniki:CIASTO DROŻDŻOWE250g mąki pszennej150ml wody (lub mleka)3 łyżki cukru2 łyżki roztopionego masła10g drożdży świeżychszczypta soliNADZIENIE BANANOWE2 średniej wielkości banany30g masła30g domowego cukru z wanilią1 łyżeczka cynamonu1-2 kostki gorzkiej czekoladybiałko i cukier na wierzch rożków
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 50ml letniej wody oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu- mąkę przesiać, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier oraz wodę, wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając ostudzone masło- ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od dłoni- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości- do rondelka przełożyć masło i cukier, oraz pokrojone w drobną kostkę banany, składniki smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać cynamon oraz czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się
- gotowe nadzienie ostudzić- wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić- ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką- placek podzielić nożem na dość duże kwadraty- na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta- powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie- przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia- po tym czasie rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać cukrem- piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, rożki piec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia się
Rożki bananowe najlepiej przechowywać pod przykryciem. Jak większość wypieków drożdżowych, najlepiej smakują pierwszego dnia. W kolejnych dniach można je odświeżyć, podgrzewając w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.