Wykonanie
Pierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości.Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja,
polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych
powideł śliwkowych.Z poniższego przepisu upiekłam około 60 sztuk, średnica każdego pierniczka to około 4-4,5cm.

Składniki:300g
mąki pszennej50g
mąki ziemniaczanej75g
masła75g
miodu75g
cukru pudru60g (3 łyżki) kwaśnej
śmietany 18%1
jajko2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej200g
powideł śliwkowych
Wykonanie:- do miski przesiać
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
cukier puder i
kakao, dodać
miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne
masło,
jajko,
przyprawę do piernika i
sodę roztartą ze
śmietaną- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto- nie podsypywać
mąką (chyba że za mocno się klei, ale nie powinno), gotowe ciasto zafoliować, schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni- schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest dość twarde, zmiękczyć dłonią lub pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej

- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie wymaga podsypywania
mąką przy rozwałkowywaniu- ciasto rozwałkować na placek grubości około 3mm- szklanką, innym okrągłym naczyniem lub foremką wykrawać kółka z ciasta - najlepiej dopasować ich wielkość tak, by były nieco większe od kształtu foremki, którą będziemy wycinać finalnie pierniczki (ja wykrawałam kółka wąską szklanką, a pierniczki małym kieliszkiem)- na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę z wykrojonych kółek- na środku każdego kółka ułożyć łyżeczką niewielką ilość
powideł śliwkowych- przykryć pozostawionymi kółkami, przyciskając ciasto do siebie wokół ułożonych powideł tak, by powstało widoczne pod
ciastem wybrzuszenie (jeśli nie podsypywaliśmy ciasta
mąką, powinno się łatwo ze sobą skleić)

- foremkę układać na kółkach tak, by wybrzuszenie znalazło się w środku pierniczka i nie wychodziło poza obręb foremki, wykrawać pierniczki, ścinki odłożyć na bok, rozwałkować je i wykrawać kolejne kółka- pierniczki piec przez 14-17 minut, najlepiej pod koniec pieczenia wyjąć jeden pierniczek i przekroić, sprawdzając, czy jest już upieczony (powinien być lekko miękki z wierzchu, ale w środku upieczony), nie należy piec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć- pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej- ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub
polewą czekoladową
Część pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z
czekolady i
masła oraz niewielkiej ilości słodkiej
śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem twarda i może lekko się lepić. Jeśli potrzebujemy przechować pierniczki jeden na drugim, warto pominąć w polewie dodatek
śmietanki lub wykorzystać gotową polewę.
Czekolada może być wtedy bardziej gęsta i najlepiej zamiast maczać w niej pierniki, smarować je pędzelkiem. Nie będą się tak ładnie błyszczeć, ale łatwiej je będzie przechować.