ßßß
Składniki:CIASTO120g mąki pszennej50g wiórków kokosowych30g cukru pudru70g masła1 łyżka zimnej wodyszczypta soliMASA JOGURTOWA300g jogurtu greckiego50g wiórków kokosowych20g cukru pudru1 łyżeczka mąki pszennej2 białkaszczypta soliGALARETKA CZEREŚNIOWA300g czereśni1 łyżka cukru1 łyżka soku z cytryny100ml wody + 2 łyżki1,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:- mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową- formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem- ciasto ponownie krótko schłodzić w lodówce- piec przez 20-25 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia się ciasta- po upieczeniu spód z ciasta ostudzić- temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni- jogurt wymieszać z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz mąką- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę- pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową, masę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać i piec przez 30-40 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku
- upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce- czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku- do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać ją do gorących czereśni, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, pozostawić do ostygnięcia i do momentu, gdy galaretka widocznie zgęstnieje- połówki czereśni wyjąć z galaretki, ułożyć obok siebie na wierzchu tarty przecięciem do spodu, przestrzeń pomiędzy nimi zalać galaretką- tartę odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc- przechowywać w lodówce
Tarta jest mocno kokosowa w smaku, nie jest jednak przesłodzona i wielbicielom kokosu na pewno posmakuje. Kokosową słodycz przełamuje owocowa galaretka, a czereśnie dzięki zanurzeniu w niej, zachowują swoją świeżość i smakują wybornie również w kilka dni po upieczeniu. Masa jogurtowa dzięki zawartości wiórków kokosowych jest zwarta i dobrze się kroi.