Wykonanie
Babka zebra z
białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym
poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z
białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania.Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana do zmroku uskuteczniają swoje trele. Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.

Składniki:6
białek100g
cukru pudru100g
masła lub
margaryny150g + 2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
kakaoszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową- tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia-
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodać
cukier i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej, gęstej piany-
mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy
białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników- zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki
mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki
kakao, również wymieszać do połączenia się składników- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką, na środek blachy wykładać na przemian łyżką ciasto białe i ciemne do wykorzystania całej masy- piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Jak każda zebra, babka jest w środku pasiasta, w smaku lekko słodka, z dobrze wyczuwalnym
kakao. Jest to ciasto zdecydowanie lżejsze niż to robione z całymi
jajkami i naprawdę smaczne, więc jeśli np. po przygotowaniu ciasta kruchego do mazurka zostaną Wam
białka, spróbujcie upiec taką
białkową zebrę.