Wykonanie
Po pysznych, choć kalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto
jogurtowo-grysikowe czy miodownik z
orzechami .Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z
majonezem.

Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem
majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy
sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek -
majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze.Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik
majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką
majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce.

Składniki:60g
mąki pszennej60g
mąki ziemniaczanej2
jajka100g
cukru2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego2 łyżki
majonezu
Wykonanie:-
białka oddzielić od
żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania
cukry- do ubitej piany dodać stopniowo
żółtka, dalej ubijając-
mąkę pszenną wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać do
jajek-
mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować- na koniec dodać
majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką, wypełniając połowę wysokości- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe)- ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia

Babka z
majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie
masło czy
margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość
cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością i bez efektu przesłodzenia.Moją babkę upiekłam w małej foremce o wymiarach 15x10x7cm, więc dla chcących wykorzystać przepis w większej formie, polecam zwiększenie proporcji co najmniej o połowę.