ßßß
            
        
Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze.Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce.
Składniki:60g mąki pszennej60g mąki ziemniaczanej2 jajka100g cukru2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżki majonezu
Wykonanie:- białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry- do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając- mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek- mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować- na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe)- ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia
Babka z majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością i bez efektu przesłodzenia.Moją babkę upiekłam w małej foremce o wymiarach 15x10x7cm, więc dla chcących wykorzystać przepis w większej formie, polecam zwiększenie proporcji co najmniej o połowę.