Wykonanie
Kolejną propozycją z
serii "na zimno" jest sernik z aromatycznym
cynamonem, fanom tej
przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki.

Składniki:18-20
herbatników0,5 kg
serka waniliowego z wiaderka3/4 szklanki
cukru pudrucukier wanilinowy2 łyżki
żelatyny2 opakowania
Śnieżki (każda na 200ml
mleka)0,5 opakowania
galaretki cytrynowej0,2 litra gorącej
wody do przygotowania
galaretki0,4 litra schłodzonego
mleka2 łyżeczki
cynamonukilka łyżek zimnej
wody1 szklanka gorącej
wody
Wykonanie:-
ser utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym, dodać
cynamon, wymieszać- jedną
Śnieżkę zmiksować na sztywno z 0,2 litra
mleka, dodać do masy serowej-
żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej
wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej
wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia-
żelatynę wlać do masy, dobrze wymieszać- na spód tortownicy wyłożyć pokruszone
herbatniki (około połowę z przygotowanych), na
ciastka wylać masę, na wierzchu ułożyć w całości lub w większych kawałkach resztę
herbatników, schłodzić w lodówce- przygotować pół opakowania
galaretki w około 0,2 litra
wody, ostudzić- z pozostałym
mlekiem ubić drugą
Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną
galaretką- na zastygniętą masę
cynamonową wylać masę
śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce

Można użyć
galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki
cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do
słodyczy cynamonu.