Wykonanie
Sezon letni w pieczeniu to ciasta z
owocami - rozpocznę go
ciastem z
rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość
rabarbaru i
słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z
wiórków kokosowych.Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm.

Składniki:ciasto1 i 1/3 szklanki
mąki2/3 kostki
margaryny3 łyżki
cukrupół opakowania
cukru wanilinowego (16g)1
jajkoszczypta
soli
nadzienieokoło 70dag
rabarbaru0,5 szklanki
cukru1,5 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukrukokosowa pierzynka10 dag
margaryny20 dag
wiórków kokosowych10 dag
cukru pudru2
jajka
Wykonanie:- zagnieść ciasto z
mąki,
margaryny,
cukru,
cukru wanilinowego,
soli oraz
jajka- ciasto schłodzić w lodówce-
rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki- do
rabarbaru dodać
cukier i
budyń, dobrze wymieszać-
ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem- masę
rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut-
margarynę rozpuścić w rondelku, dodać
wiórki kokosowe wymieszane z
cukrem pudrem- zrumienić wiórki cały czas mieszając- do przestudzonej masy kokosowej dodać
jajka i dobrze wymieszać- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki
Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją
słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość
rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia
rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka dni po upieczeniu, choć wielbiciele
rabarbaru zjedzą go wcześniej.