ßßß Cookit - przepis na Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych.
Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm.
Składniki:
ciasto
1 i 1/3 szklanki mąki
2/3 kostki margaryny
3 łyżki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego (16g)
1 jajko
szczypta soli
nadzienie
około 70dag rabarbaru
0,5 szklanki cukru
1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
kokosowa pierzynka
10 dag margaryny
20 dag wiórków kokosowych
10 dag cukru pudru
2 jajka
Wykonanie:
- zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka
- ciasto schłodzić w lodówce
- rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki
- do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać
- ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem
- masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować
- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut
- margarynę rozpuścić w rondelku, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem
- zrumienić wiórki cały czas mieszając
- do przestudzonej masy kokosowej dodać jajka i dobrze wymieszać
- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki
Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka dni po upieczeniu, choć wielbiciele rabarbaru zjedzą go wcześniej.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/05/placek-z-rabarbarem.html