Nie jest to fasolka po bretońsku, ale coś całkiem podobnego w roli głównej mielony udziec z indyka, pomidory i niewielka ilość fasolki.Składniki:2 garści fasoli250 g mielonego udźca z indykapomidory z puszki (u mnie z tego przepisu (klik)sólczerwona cebulkaczosnekoliwa, smalec z gęsiPrzygotowanie:Fasolę moczymy w zimnej wodzie i zostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli) około 45 minut (ja przez 15 minut gotowałam na dużym ogniu później zmniejszyłam gaz i przykryłam fasolkę). po upływie 45 minut, płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy. Mięso obsmażamy z czosnkiem na smalcu następnie gotujemy z sosem pomidorowymczosnkiem, fasolą i cebulką. Przez 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłe np. z chlebem.Smacznego