Wykonanie

Przy okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przypominam Wam mój przepis na zakwas żytni, który podawałam już przy okazji publikacji przepisu na żurek (przepis), robi się go szybko lecz potrzebuje kilku dni abyśmy mogli użyć go do naszej świątecznej zupy.Składniki:100 g
mąki żytniej razowej500 ml ciepłej przegotowanej
wodyPrzyprawy:ząbek
czosnku2
liście laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegołyżka soku z
ogórków kiszonych (przyspiesza kiszenie się zakwasu)Przygotowanie:Szykujemy sobie wszystkie składniki na zakwas, słoik, gumkę recepturkę i kawałek gazy do przykrycia słoika. Do ciepłej
wody dodajemy
mąkę mieszamy dokładnie, następnie dodajemy
przyprawy i łyżkę soku z
ogórków, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (zakwas nie będzie buzował więc nie musimy się martwić o bałagan), raz dziennie mieszamy gdy poczujemy kwaśny zapach znaczy, że zakwas jest już gotowy, (na początku nie ma praktycznie żadnego zapachu). Powodzenia :-)