Wykonanie

Dzisiaj coś czego w internecie nie znalazłam, przepis ten dostałam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni, żytnie ze względu na to, że jedna z osób w mojej rodzinie nie
jada mąki pszennej. Są to ostatnie pierożki jakie przygotowuję w te święta ;-)Składniki:Farsz:400 g
łososia30 g
grzybów suszonych
natka pietruszkimasło do podsmażenia
sól różowaCiasto:300 g
mąki żytniej
jajkoniecała szklanka ciepłej
wodysólszczypta
soliDodatkowo:
masło do polania
słonecznik łuskanyPrzygotowanie:
Grzyby moczymy 30 minut a następnie gotujemy około godziny.
Łososia obsmażamy z dwóch stron (do 12 minut), następnie usuwamy skórę i ości, rozdrabniamy widelcem,
grzyby kroimy drobno, dodajemy do
ryby mieszamy wszystko i obsmażamy parę minut na patelni z
masłem, solimy do smaku.
Pietruszkę siekamy drobno i dodajemy do farszu. Odstawiamy. Szykujemy sobie ciasto.
Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy
jajko i
sól powoli dolewamy
wody, zagniatamy. Robimy placuszki i faszerujemy, gotujemy ok. 3 minut we wrzącej osolonej wodzie. Posypujemy podprażony
słonecznikiem. Smacznego