ßßß Cookit - przepis na Żytnie pierożki z łososiem i grzybami

Żytnie pierożki z łososiem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś czego w internecie nie znalazłam, przepis ten dostałam od zaprzyjaźnionego szefa kuchni, żytnie ze względu na to, że jedna z osób w mojej rodzinie nie jada mąki pszennej. Są to ostatnie pierożki jakie przygotowuję w te święta ;-)
Składniki:
Farsz:
400 g łososia
30 g grzybów suszonych
natka pietruszki
masło do podsmażenia
sól różowa
Ciasto:
300 g mąki żytniej
jajko
niecała szklanka ciepłej wody
sól
szczypta soli
Dodatkowo:
masło do polania słonecznik łuskany
Przygotowanie:
Grzyby moczymy 30 minut a następnie gotujemy około godziny. Łososia obsmażamy z dwóch stron (do 12 minut), następnie usuwamy skórę i ości, rozdrabniamy widelcem, grzyby kroimy drobno, dodajemy do ryby mieszamy wszystko i obsmażamy parę minut na patelni z masłem, solimy do smaku. Pietruszkę siekamy drobno i dodajemy do farszu. Odstawiamy. Szykujemy sobie ciasto. Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy jajko i sól powoli dolewamy wody, zagniatamy. Robimy placuszki i faszerujemy, gotujemy ok. 3 minut we wrzącej osolonej wodzie. Posypujemy podprażony słonecznikiem. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/12/zytnie-pierozki-z-ososiem-i-grzybami.html