Wczoraj wieczorem znowu naszło aby zrobić chociażby sałatkę. Ostatnio kupiłem ryż brązowy bo jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż ryż biały i to była podstawa.Składniki :woreczek ryżu brązowego4-5 kawałki papryki konserwowej3-4 ogórki konserwowepół puszki groszku150 g szynki np. sopockiej1 czubata łyżka majonezusól, pieprzPrzygotowanie :Ryż brązowy gotuję w osolonej wodzie, ma on nieusuniętą otoczkę i gotuje się go ok 30 minut. Paprykę, ogórka i szynkę kroję w kosteczkę i z groszkiem dodaję do ostudzonego ryżu. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem z 1 łyżką majonezu. Wyszło naprawdę dobrze i smacznie.Ryż brązowy - drobne informacjeW porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Od bardzo dawna brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi. ...