Wykonanie
Pomidory suszone w zalewie są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Zawsze jednak je kupowałem. Tym razem jednak postanowiłem sam je zrobić tym bardziej że jest to okres kiedy chwytamy ostatnie smaki lata i wekujemy w słoiczkach a jednocześnie koszt takiego słoiczka jest kilkukrotnie niższy od kupnych.Najlepsze do suszenia są
pomidory Lima lub
śliwkowe ze względu na mięsistość w skutek czego suszy się je raptem ok 5h w temp. ok 90-100oC w lekko uchylonym piekarniku.Składniki (proporcje) na
suszone pomidory w zalewie z
czosnkiem i
bazylią : (opcja 1)2 kg
pomidorów Lima lub
śliwkowychgłówka świeżego
czosnkuświeża
bazyliasuszona
bazylia i
tymianeksól,
cukieroliwaPrzygotowanie :
Pomidorki myję, osuszam i przecinam wzdłuż na pół. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze względnie ciasno i posypuję
solą i
cukrem. 5-6 ząbków
czosneku razem ze świeżą
bazylią szatkuję i nakładam po trochu na każdą połówkę
pomidorka. Suszę w piekarniku sprawdzając co jakiś czas stopień wysuszenia.
Pomidory są gotowe gdy wyglądają na wysuszone a zachowały jeszcze dobrą sprężystość.Wyciągam, studzę i układam w słoiczkach razem z 2-3 ząbkami
czosnku i odrobiną suszonej
bazylii i
tymianku. W
między czasie rozgrzewam ok 0,5 l
oliwy którą zalewam słoiczki, zakręcam i odwracam do ostygnięcia do góry dnem.Z otwarciem słoiczków proponuję wstrzymać się min. 2 tygodni.






Składniki (proporcje) na
suszone pomidory w zalewie z
pestkami dyni (opcja 2) :2 kg
pomidorówgarść pestek dyni - najlepiej świeżych i prażonychsuszona
bazylia,
tymianeksól,
cukieroliwaPrzygotowanie :Podobnie jak w przepisie wyżej,
pomidorki myję, osuszam, przecinam na połówki i układam na papierze na blasze, doprawiam
solą i
cukrem i suszę.Tak się złożyło że miałem właśnie
dynię w domu to i miałem świeżutkie
pestki z dyni które wystarczyło oczyścić i uprażyć na patelni. Wysuszone i ostygnięte
pomidory wkładam do słoiczków razem z moimi ulubionymi
pestkami dyni (z zalewy) i zalewam mocno rozgrzaną
oliwą po czym zakręcam i odwracam do stygnięcia.



