Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodychziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.Składniki :200 gr kurek (opakowanie)1 średnia cebulka2 łyżki masłakilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowaodrobina oleju200 ml śmietany 30 %nać pietruszkisól i pieprzPrzygotowanie :Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową).Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.Rada :Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp.Smacznego :)