ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Kapusta, jest tanim warzywem a łącząc ją z odrobiną pracy można wyczarować z niej wyjątkowo prosty i pyszny obiad. Aby nieco wzbogacić smak kapusty zasmażanej dodaję do niej trochę wędzonego boczku.
Składniki :
1 główkę białej kapusty
1 cebula
ok 10 dag boczku
pół kostki rosołowej
pół łyżeczki kminku zmielonego
łyżka siekanego świeżego koperku
pieprz w ziarnach
łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie :
Kapustę przecinam na 4 części i siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek.
Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam aż cebulka będzie szklista.
Gdy kapusta zmięknie a wywar nieco odparuje dodaję 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam. Dodaję boczek z cebulką i jeszcze chwilkę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem - w zasadzie to tylko pieprzem.
Rada :
Jeśli nie mam młodej kapusty to używam starszej, trzeba tylko trochę dłużej dusić a do doprawienia użyć dodatkowo cukru.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/08/moda-kapusta-zasmazana-z-boczkiem.html