Wykonanie

Dzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i
truskawkami.
Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie.Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek.Składniki:kruche
spody (około 75 dużych i 55 małych):1 kg
mąki½ opakowania
margaryny1 opakowanie masła1 łyżka
smalcu1 opakowanie
proszku do pieczenia5
żółtek300 g
cukru pudru1 małe opakowanie (180 g)
śmietany 18%nadzienie (na około 25 dużych i 30 małych babeczek):
truskawki1
budyń śmietankowy500 ml
mleka1 opakowanie masła6 - 8 łyżek
cukru pudru½ kieliszka
spirytusuWykonanie:kruche
spody :Połączyć ze sobą wszystkie składniki na
spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto.Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki.Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 o C.Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę.Babeczki ostudzić.nadzienie :
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu a następnie go ostudzić.
Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony
budyń. Dalej ubijając dodać
cukier puder.Na koniec powoli wlewać
spirytus, krem dokładnie zmiksować.
Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki.
Truskawki można podzielić na mniejsze części.babeczki:Do
spodów nakładać za pomocą szprycy lub łyżeczki krem, a następnie obrane
truskawki.


