ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z truskawkami

Kruche babeczki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie.
Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek.
Składniki:
kruche spody (około 75 dużych i 55 małych):
1 kg mąki
½ opakowania margaryny
1 opakowanie masła
1 łyżka smalcu
1 opakowanie proszku do pieczenia
5 żółtek
300 g cukru pudru
1 małe opakowanie (180 g) śmietany 18%
nadzienie (na około 25 dużych i 30 małych babeczek):
truskawki
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
1 opakowanie masła
6 - 8 łyżek cukru pudru
½ kieliszka spirytusu
Wykonanie:
kruche spody :
Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto.
Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki.
Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 o C.
Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę.
Babeczki ostudzić.
nadzienie :
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu a następnie go ostudzić.
Masło przełożyć do miski i zmiksować, a następnie dodawać po trochy ostudzony budyń. Dalej ubijając dodać cukier puder.
Na koniec powoli wlewać spirytus, krem dokładnie zmiksować.
Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Truskawki można podzielić na mniejsze części.
babeczki:
Do spodów nakładać za pomocą szprycy lub łyżeczki krem, a następnie obrane truskawki.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/06/kruche-babeczki-z-truskawkami.html