Wykonanie

Na mikołajkowe śniadanie nie ma nic lepszego niż szklanka
mleka i kawałek
ciasta drożdżowego. A przy śniadaniu można sobie jeszcze ponucić piosenkę:Oh you better watch outYou better not cryYou better not
poutI´m telling you whySanta claus is comming to town...Składniki:1 kg
mąki pszennej100 g
drożdży125 g
cukru500 ml
mleka120 g
masła2
jajkaszczypta
solidodatkowo:2
żółtkaczerwony barwnik spożywczycukier pudersok z cytrynyWykonanie:Przygotować ciasto:
Mleko podgrzać.
Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć
drożdże, zasypać je
cukrem i zalać ciepłym
mlekiem. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajka roztrzepać,
masło roztopić i ostudzić. Do
mąki z
drożdżami dodać szczyptę
soli,
masło i
jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy
ciasto drożdżowe tym będzie lepsze.Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.Mikołaj:⅔ ciasta rozwałkować na wydłużony trójkąt z zaokrąglonymi
rogami. Węższy koniec trójkąta będzie jego czapką.Połowę ciasta, które zostało rozwałkować na półkole - będzie to broda Mikołaja. Ciasto powinno być conajmniej tak szerokie jak dół trójkąta (warto przyłożyć ciasto żeby sprawdzić czy broda jest wystarczająco duża).
Ostrym nożem lub nożem do pizzy pokroić ciasto w grube paski. Przykleić brodę na twarz mikołaja (na ok ⅖ wysokości trójkąta). Zaczynając od góry skręcać paski ciasta formując brodę Mikołaja.Czapkę mikołaja zrobić zaginając węższy koniec trójkąta. Moja czapka zajmuje ⅖ trójkąta.Z pozostałego ciasta zrobić brzeg kapelusza i pompon, oraz nos, usta i wąsy Mikołaja. oczy zrobić z
rodzynek - naciąć ciasto i włożyć w otwory
rodzynki.
Żółtka roztrzepać, posmarować nim brodę, pompon i twarz Mikołaja. Do pozostałego
żółtka dodać
czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę, nos i usta Mikołaja.Piec w temperaturze 180 o C przez około 30 minut.Po upieczeniu można jeszcze pomalować pompon mikołaja
białym lukrem. 2 - 3 łyżeczki
cukru pudru rozetrzeć z odrobiną
soku z cytryny.

