Wykonanie

W karnawale nie może zabraknąć pysznych przekąsek. W zeszłym roku robiłam
faworki . Tym razem oprócz
faworków usmażyłam jeszcze oponki.
Serowe oponki należą do moich ulubionych
ciastek. Warto samemu usmażyć choć kilka.Składniki:½ kg
mąki½ kg
półtłustego twarożku½ szklanki
cukru¼ szklanki kwaśnej
śmietany4
żółtka1 łyżeczka
sody1 łyżka
spirytusu½ opakowania
cukru waniliowegosmalec lub
olej do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę
twarożek,
cukier,
śmietanę i resztę składników a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę
mąki. Moje ciasto wyszło bardzo klejące ale nie dodawałam za dużo dodatkowej
mąki.Ciasto podzielić na porcję, każdą rozwałkować na grubość około ½ - 1 cm podsypując ciasto
mąką.W cieście wyciąć kółka np. za pomocą szklanki a w nich mniejsze kółka. Można do tego wykorzystać kieliszek.
Smalec lub
olej rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wrzucać po kilka
ciastek. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyłożyć do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.



