Wykonanie
Postanowiłam na Tłusty Czwartek zrobić oponki
serowe ,które przypominają mi dzieciństwo . Pamiętam jak mama je robiła jak byłam mała,ten zapach i smak pamiętam do dziś. Bardzo szybki, smaczny i prosty przepis,który pochodzi ze strony Domowe Wypieki.Składniki:500g
sera półtłustego500g
mąki,100 g
cukru,2 łyżeczki
cukru waniliowego,4
żółtka,lekko kopiasta łyżeczka
sody oczyszczonej,2 łyżeczki
spirytusu,250ml
śmietany 18%,Dodatkowo:tłuszcz do smażenia,mały kieliszek
spirytusu ( dodać do zimnego
oleju)
cukier puder d posypania,

Wykonanie:
Ser przecisnąć przez praskę,
mąkę wsyp na blat dodaj
ser,
żółtka,
sodę,
spirytus i
śmietanę.Zagnieć ciasto.Gotowe oprósz
mąką i rozwałkuj na 1 cm grubość.

Z ciasta wykrawaj szklanką kółka ,a w środku wykrój małe kółko kieliszkiem.Małe kulki po wycięciu ze środka,można zagnieść i zrobić oponki lub po prostu usmażyć małe pączuszki.

Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( z dodatkiem
spirytusu) w dużym garnku z obu stron.Oponki układaj na ręcznikach papierowych, aby ociekł nadmiar tłuszczu.Lekko ciepłe posypać
cukrem pudrem.Najsmaczniejsze są świeże zaraz po upieczeniu.

Smacznego!