Wykonanie

Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Jedną z najczęściej gotowanych zup w te święta jest biały żur z
białą kiełbasą i
jajkami. Obecnie staje się nieomal niemożliwe kupić dobry zakwas na żur, prawdziwy bez całej listy użytych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego najlepiej jest wykonać taki zakwas samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani trudne. Poniżej podaje przepis na zakwas oparty na płatkach owsianych. Jeśli wykorzystujemy zakwas częściej niż raz w roku, warto zostawić odrobinę w słoiku w lodówce, wtedy następny zakwas szybciej się ukisi i będzie jeszcze lepszy niż jego poprzednik.UWAGA zakwas według tego przepisu wychodzi bardzo gęsty.Jeśli lubimy żur żadki należy dodać do kiszenia wiecej
wody.Składniki:200 g
płatków owsianych1 łyżka
mąki600 ml przegotowanej ciepłej
wody3-4 ząbki
czosnku3 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowypiętka lub skórka
żytniego chleba najlepiej na zakwasieWykonanie:
Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do
kawy.
Płatki przełożyć do glinianego naczynia lub słoika, zalać
wodą i wymieszać.Dodać
mąkę,
czosnek pokrojony w plastry,
ziele angielskie,
liść laurowy, wszystko wymieszać.Dodać skórkę od
chleba.Przykryć pokrywką lub ściereczką odstawić w ciepłe, ciemne miejsce.Zakwas codziennie przemieszać, po około 3 dniach zakwas będzie gotowy.Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce.



