Wykonanie

Zupa jarzynowa z
kaszą gryczaną to pyszna zupa którą można łatwo przygotować. Jest ona rewelacyjna jeśli nie mamy wiele czasu na gotowanie lub gdy nam brakuje pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo.Składniki:kawałek dowolnego
mięsa lub kość na
wywar3
owoce ziela angielskiego1
liść laurowyłyżeczka
kozieradki1 mała
cebula1
marchewka1
pietruszkapół
selera4 łyżki
kaszy gryczanejsólpieprzPrzygotowanie:1. Przygotować
wywar:Jeśli mamy
mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą
wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub
mięso z kością to zalewamy je 2,5l
wody i doprowadzamy do wrzenia.Gdy
woda zacznie wrzeć dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
kozieradkę i
cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy
mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie.Odcedzić
wywar od mięsa/kości i przypraw.2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.3. Dodać warzywa do
wywaru. Jeśli używaliśmy kawałek
mięsa do ugotowania
wywaru możemy również go włożyć do dalszego gotowania.4. Gotować około 15 minut, doprawić
solą i
pieprzem a następnie dodać
kaszę gryczaną.5. Gotować aż
kasza będzie miękka około 15 – 20 minut.Smacznego!