Wykonanie
Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)Składniki;1 kg
buraków,
liście laurowe,kromka
chleba razowego na zakwasie,ząbki
czosnku,
ziele angielskie,Po
przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Umyte
buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła
wodą, tak aby je pokryła. Dodajemy
czosnek,
ziele angielskie,
liscie laurowe i kromkę
chleba razowego. Odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.