Wykonanie
Święta tuż tuż więc to ostatni dzwonek aby nastawić
buraczki i delektować się w święta wyjątkowym barszczem wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak barszczu na zakwasie jest niepowtarzalny. Osobiście kojarzy mi się własnie ze Świętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy.Polecam ;)
Składniki:2 kg
burakówwoda przegotowana, letniakromka
razowego chleba4 ząbki
czosnku10 ziaren
ziela angielskiego 5
liści laurowychWykonanie:
Buraki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
Czosnek kroimy na plasterki i mieszamy z
burakami oraz z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie całość przekładamy do dużego, czystego naczynia (np. słoik) i zalewamy letnią przegotowaną
wodą tak aby przykryła zawartość słoika. Na sam koniec kładziemy na górze kromkę
razowego chleba. Całość przykrywamy gazą. Słoik ustawić w ciepłym miejscu. Po 5-6 dniach należy zebrać pianę i przelać do butelek bądź słoików, dobrze zakorkować.