ßßß
Składniki:5 buraków5 ząbków czosnku5 ziaren ziela angielskiego3 liście laurowe0.5 łyżki solikromka suchego razowego chleba na zakwasie
Sposób wykonania:Buraki obieramy, kroimy w plastry lub kostkę i wkładamy je do wyparzonego słoja o pojemności ok. 2 litrów lub do garnka kamionkowego. Dodajemy ziele, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Lekko dociskamy i zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem soli . Na wierzch dajemy chleb. Przed przykryciem sprawdzamy, czy buraki nie wchłonęły zbyt dużo wody i nie odsłoniły się. Jeśli tak, dolewamy wody. Naczynie przykrywamy gazą albo ścierczką i odstawiamy na 5 dni. W tym czasie niczego nie mieszamy. Sprawdzamy tylko, czy na chlebie nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, to natychmiast go wyrzucamy.Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Jeśli ma być przechowywany dłużej, trzeba zlać go do butelki, zakorkować i wstawić do lodówki. Tam może byc przechowywany do 5 tygodni.