Wykonanie
Pyszne, delikatne
mięsko ze słodkim nadzieniem, sprawdza się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i na zimno.....Składniki:75 dag
piersi indykapo kilka
suszonych moreli i
śliwekpół szkl. czerwonego
półwytrawnego winałyżka
masłaprzyprawa do drobiupieprzWykonanie:
Owoce wypłukać i namoczyć w
winie na 3 godziny.
Mięso umyć,
ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek tak, by utworzyła się kieszeń. Natrzeć
mięso przyprawą i
pieprzem, osączone
owoce wkładać na przemian do przygotowanej kieszeni.Otwór zaszyć lub spiąć igłami do rolad. Przełożyć
mięso do brytfanny, posmarować
masłem i piec przez godzinę w 180 stopniach. Od czasu do czasu polewać
mięso zalewą, w której moczyły się
owoce, a
potem sosem z dna naczynia. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać na gorąco lub na zimno z warzywami.