Wykonanie
Składniki(na 6 szaszłyków)-
papryka (ok. 150 g),-
cebula (ok. 70g),- 1 / 4 średniej
cukinii (ok. 225 g),- 1
pierś z kurczaka (ok. 100g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10 g),-
przyprawy:
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
curry,
papryka słodka, wędzona i ostra.Sposób przygotowania1. Kroimy
paprykę w kostkę,2. Wydrążamy środek
cukini.
Cukinię kroimy w kostkę.3.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.4.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w
oleju, i ulubionych przyprawach.5. Nadziewamy warzywa i
kurczaka na wykałaczki.6. Grillujemy szaszłyki przez ok. 20 min.

Szaszłyki są bogate w:- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki (działa przeciwnowotworowo),- β karoten (pochodzący z
cukinii), który jest antyoksydantem,- wapń (pochodzący z
cukinii), który bierze udział w utrzymaniu mocnych kości i zębów,Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 92 gEnergia: 41 , 8 kcal
Białko: 4,6 gTłuszcz: 1 , 3 gWęglowodany: 3 , 7 gBłonnik pokarmowy : 1 , 11 , 1 gSmaczneg o i zdr o we go