Wykonanie

Mięciutkie, pulchne i bardzo aromatyczne. Doskonałe same w sobie, ale świetne też w kanapkach. Trochę jest z nimi pracy, ale warto. Problem w tym, że mi zawsze wychodzą krzywolągi :(

Składniki na 10 sztuk (lub 8 dużych):-500g
mąki pszennej-1 łyżka
cukru-1 łyżeczka oleju/oliwy-7g suchych
drożdży-300ml ciepłego
mleka-1 szklanka poszatkowanego drobno (lub zblendowanego)
świeżego szpinaku-1 łyżeczka
soliDodatkowo:-1 łyżka
cukru-2,5 litra
wody-1
żółtko-1 łyżka
mleka-nasiona
czarnuszki do posypaniaSzklankę
mąki łączymy z łyżką
cukru, łyżeczką
soli i
drożdżami. Dodajemy ciepłe
mleko, mieszamy. Do masy wrzucamy posiekany
szpinak i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę
mąki i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera (ok. 5 minut). Masa jest dość kleista, ale jeśli będzie kleić się zbyt mocno, można podsypać odrobinę
mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość (ok. 1,5 godziny).Po tym czasie, ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 8-10 części, formujemy kulki, lekko spłaszczamy i w każdej robimy palcem otwór. Gotowe krążki układamy na blaszce wysypanej
mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na około 40 minut). Przed upłynięciem tego czasu, w garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem. Ciasto wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy z
wody, odsączamy.Bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy
jajkiem rozmąconym z łyżką
mleka i posypujemy
czarnuszką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Pieczemy około 15 minut.

Smacznego!