Wykonanie
Sałatka zamiast kanapki?
Czemu nie? Szybka w przygotowaniu, pożywna. Doskonale sprawdza się na drugie śniadanie, lunch czy kolację. A jeszcze lepsze jest w niej to, że można ją szybko zamienić w danie główne. Wystarczy podgrzać w piekarniku, aby otrzymać aromatyczną zapiekankę!- 1 kulka
sera mozzarella-100g
suszonych pomidorów w zalewie-100g zielonych
oliwek (mogą być faszerowane)-300g
makaronu pełnoziarnistego-garść świeżych liści
bazylii-3 łyżki
oleju lnianego-ząbek
czosnkuMakaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.
Oliwki i
pomidory kroimy na kawałki.
Mozzarellę kroimy w plastry a następnie w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do zimnego
makaronu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małego naczynia. Dodajemy drobno posiekaną
bazylię oraz
sól i
pieprz. Zalewamy
olejem lnianym. Powstałą miksturą zalewamy
sałatkę. Wszystkie składniki porządnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej
soli i
pieprzu.
Smacznego!