ßßß
Pomysł powstał z potrzeby chwili. Co by tu dobrego zabrać na wycieczkową przekąskę, żeby nie było słodkie, żeby nie było duże i żeby nie było kanapką? Te ślimaczki nadają się do tego idealnie! Puchate, aromatyczne, pyszne.Na około 8 ślimaczków:Zaczyn:- 20g drożdży- 100ml mleka- 1 łyżeczka cukru- 1 łyżka mąki pszennejCiasto:- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej- 1 duże jajko- 1 łyżeczka masła- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz:- 1 kulka mozzarelli- kilka suszonych pomidorów- zielone oliwki (mogą być faszerowane)- kilka listków bazyliiDodatkowo:- słodka papryka- gruba sólLekko podgrzewamy mleko. Wrzucamy do niego pokruszone drożdże, dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.W tym czasie rozpuszczamy masło. Do dość dużej miski wsypujemy mąkę, sól, suszoną bazylię, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Dodajemy rozczyn, mieszamy, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. Polewamy rozpuszczonym masłem i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokątny placek grubości 1 centymetra (w razie potrzeby można podsypać mąką).Bazylię siekamy. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki a pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Układamy wszystko równomiernie na cieście, zostawiając 2-3 centymetry pustego miejsca wzdłuż jednego krótszego boku.
Zawijamy roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem. Ostrym nożem kroimy roladkę na kawałki grubości około 3-4 cm. Powstałe ślimaczki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-50 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół). Ślimaczki posypujemy grubą solą i słodką papryką. Pieczemy około 15 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego!