Wykonanie
Pora na kolejne
lody, ale chyba już ostatnie w tym sezonie. No, może prawie ostatnie. Bardzo możliwe, że wymyślę jeszcze jeden smak
lodów na bazie
śmietany i
jajek. Ale to później. Teraz zapraszam Was na wyborne i mocno orzeźwiające
lody z moimi ulubionymi
jagodami! :)składniki:300 g
jagód400 ml kremówki 36%2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegosok z 1/2
cytryny5 łyżek
cukru4
żółtkaJagody umyć i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać ekstrakt
waniliowy oraz
sok z cytryny i dobrze wymieszać. W misie miksera utrzeć
żółtka z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmiksowane
jagody i delikatnie połączyć. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę i stopniowo dodawać do utartych
jajek z
cukrem i
jagodami delikatnie mieszając rózgą. W trzecim naczyniu umieścić
białka i ubić na sztywną pianę. Ubite
białka przekładać partiami do masy jajecznej i delikatnie połączyć przy pomocy rózgi. Otrzymaną masę przełożyć do maszynki na
lody lub do pojemnika/foremki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach mieszać masę aby uniknąć powstania kryształków
lodu. Czynność powtarzać co ok. 3 godziny*.Ja oczywiście darowałem sobie zabawę z miksowaniem. W końcu to tylko kryształki
lodu :)Smacznego! :)
