ßßß
Nie ma to jak wrócić po ciężkim dniu i wyżyć się artystycznie i smakowo w kuchni! Zwłaszcza, kiedy w twórczym szale powstają takie smakołyki jak ten. Szybkie, proste i spontaniczne. W zasadzie nie powinienem podawać ilości składników, bo jak zwykle mierzyłem na oko. Ale Wy nie róbcie tego w domu, bo z cukrem też można przesadzić :Dnadzienie na 4 porcje:300 g rabarbaru3 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoŁodygi rabarbaru umyć, zasypać cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rabarbar przemieszać łyżką i nałożyć do kokilek.kruszonka:100 g mąki80 g masła2 łyżki cukru1 szczypta imbiru3 łyżki pestek słonecznika3 łyżki płatków owsianych3 łyżki płatków migdałowych2 garście granulowanych otrębów śliwkowychMąkę przesiać do miski, dodać masło i przy pomocy widelca rozcierać składniki o ścianki naczynia, tak aby powstały "granulki". Ciasto na kruszonkę nie powinno kleić się za bardzo,ale nie może być też za suche. Do gotowej kruszonki dodać połamane płatki migdałów, cukier, cukier waniliowy, imbir, pestki słonecznika, płatki owsiane oraz rozkruszone w dłoniach otręby. Całość dokładnie wymieszać. Kruszonką przykryć rabarbar w kokilkach. Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 º C i piec w ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z lodami lub bitą śmietaną.Smacznego! :)