Wykonanie

Nie ma to jak wrócić po ciężkim dniu i wyżyć się artystycznie i
smakowo w kuchni! Zwłaszcza, kiedy w twórczym szale powstają takie smakołyki jak ten. Szybkie, proste i spontaniczne. W zasadzie nie powinienem podawać ilości składników, bo jak zwykle mierzyłem na oko. Ale Wy nie
róbcie tego w domu, bo z
cukrem też można przesadzić :Dnadzienie na 4 porcje:300 g
rabarbaru3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoŁodygi
rabarbaru umyć, zasypać
cukrem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie
rabarbar przemieszać łyżką i nałożyć do kokilek.kruszonka:100 g
mąki80 g
masła2 łyżki
cukru1 szczypta
imbiru3 łyżki pestek
słonecznika3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
płatków migdałowych2 garście
granulowanych otrębów śliwkowychMąkę przesiać do miski, dodać
masło i przy pomocy widelca rozcierać składniki o ścianki naczynia, tak aby powstały "granulki". Ciasto na kruszonkę nie powinno kleić się za bardzo,ale nie może być też za suche. Do gotowej kruszonki dodać połamane
płatki migdałów,
cukier,
cukier waniliowy,
imbir,
pestki słonecznika,
płatki owsiane oraz rozkruszone w dłoniach
otręby. Całość dokładnie wymieszać. Kruszonką przykryć
rabarbar w kokilkach. Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 º C i piec w ok. 40 minut. Lekko przestudzić i podawać z
lodami lub
bitą śmietaną.Smacznego! :)
