Wykonanie
No tak, mamy wrzesień, a już za chwilę jesień. Cóż zrobić. Nie ma co płakać, trzeba wziąć się za poszukiwanie jesiennych smaków. Na pierwszy ogień, klasycznie, idą polskie
gruszki. Początkowo gotowane w przepysznym, aromatycznym
syropie, a następnie, pieczone w całości w cieście.
gruszki:3
gruszki800 ml
wody250 g
cukrusok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
cynamonuOwoce obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód tak, aby mogły stać.
Wodę umieścić w rondlu, dodać
cukier,
cynamon oraz
sok z cytryny. Włożyć
gruszki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.ciasto:250 g
mąki200 ml
mleka100 g
cukru100 g
masła1 łyżeczka
cynamonu1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło roztopić w rondlu, dodać
cukier,
mleko,
proszek do pieczenia,
cynamon oraz
mąkę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować
masłem i wypełnić gotowym
ciastem. Ugotowane
gruszki włożyć w surowe ciasto i lekko docisnąć. Piec w 180 º C przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć
cukrem pudrem. Podawać.Smacznego! :)

