Wykonanie
Nic skomplikowanego ani wymyślnego. Ot, zwykły sok z
jabłek. Ale jaki pyszny. W sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Nawet nie wiecie jak bardzo potrafi pobudzić swoim intensywnym smakiem, a j ednocześnie stanowi świetną dawkę witamin. :)

Butelki: wyparzyć w gorącej wodzie i osuszyć. Nakrętki przetrzeć wacikiem namoczonym w
spirytusie.składniki:2-3 kg papierówek lub innych kwaśnych
jabłek1 laska
cynamonu1/2
laski waniliicukier do smaku
Jabłka umyć, usunąć ogonki i przepuścić przez sokowirówkę lub wolnoobrotową wyciskarkę. Sok wyciśnięty z
owoców przecedzić przez gęste sitko oraz gazę usuwając powstałą pianę. Całość przelać do garnka, dodać
cynamon,
wanilię i zagotować. Do
gorącego napoju stopniowo dodawać
cukier, sprawdzając czy jego ilość jest wystarczająca. Sok przelać do przygotowanych butelek, zakręcić szczelnie, ustawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Schować do szafki i otworzyć w chłodny jesienny/zimowy wieczór! :)Smacznego! :)

